Rendelés telefonon

KERESSEN MINKET TELEFONON

06 70 / 7733 059

A barátcserje növény és hatásai a női szervezetre

Próbálja ki a barátcserjét! A barátjcserje kiváló hatással van a női szervezetre, segít a nehéz napok átvészelésében. Töltse fel testét vitaminokkal!

A Barátcserje, avagy tudományos nevén a vitex agnus-castus gyógynövény szervezetünkre kifejtett jótékony hatásait már igen régóta használja ki az emberiség, és napjainkban újra felfedezzük ebben a különleges növényben rejlő csodás gyógyító képességeket.Barátcserje kapszula

Melyek a legfontosabb tudnivalók a Barátcserjéről?

A Barátcserje egy olyan aromás cserje, ami a verbénafélék csoportjához sorolható, és a Földközi-tenger környékén őshonos. Általában 2-4 méter magasra nő meg, de előfordulhat, hogy az 5-6, sőt, a 7 méteres magasságot is eléri.

Jellegzetes, halványlila-vöröses színű virágai a felfelé ívelő tornyocskái végén helyezkednek el, s itt találhatóak a borsószerű, szürkés barnás, csonthéjas termései is.

Illatát tekintve is igen egyedi, mivel szúrós és enyhén citrus illattal rendelkezik, így talán nem is csoda, hogy parfüm alapanyagául is felhasználták az idők folyamán.

Nevének eredete sokat elárul a Barátcserje hatásairól, ugyanis az ókori görögök Agnos-nak nevezték el a növényt, majd az agnus-castus névvel illették, ami a „bárány” és a „szemérmes” szavak összetétele volt.

A barátcserje viselte már a szemérmes fa vagy a papok paprikája nevet is, melyek a női termékenységet növelő hatására, illetve arra utalnak, hogy egyes elméletek szerint a papok a Barátcserje fogyasztásával tették könnyebben elviselhetőbbé az önmegtartóztatási fogadalmukat.

A Barátcserjét már az ókorban is alkalmazták annak érdekében, hogy a különböző női panaszokat, problémákat enyhítsék vele, így bevetették depresszió, hangulatingadozás és feszült viselkedés esetében is.

Milyen hatásai vannak a Barátcserjének a női szervezetre?

A Barátcserje egyedülálló módon tudja helyreállítani az ösztrogén-progeszteron hormonok szintjének egyensúlyát a női szervezetben. Erre pedig azért képes, mert olyan biológiailag aktív hatóanyagok találhatóak benne, melyek kémiai szerkezetükben szinte teljes mértékben megegyeznek a női szervezet hormonjaival.

Termékenység fokozása

A Barátcserje egyik fő hatása, hogy segít a női termékenység visszaszerzésében, illetve fokozásában. Szabályozza az ovulációt a prolaktin szintjének csökkentésével és a progeszteron szintjének növelésével. Éppen ezért a Barátcserje azoknál a nőknél a leghatékonyabb, akiknél közepes vagy enyhe mértékben alacsony szintű a progeszteron szintje.

Amennyiben túl magas a prolaktin szintje a női szervezetben akkor ez már önmagában is a menstruáció kimaradását eredményezheti. Ilyen módon a Barátcserje hozzájárul a normál havi ciklus visszaállításához, ami alapvető feltétele a megtermékenyülésnek.

A Barátcserje támogatja a petefészkek megfelelő működését, ami szintén elengedhetetlen a terhesség bekövetkezéséhez és fenntartásához.

A Barátcserje termékenységet növelő hatásait mára már számtalan tudományos vizsgálat is alátámasztja, így egyértelmű bizonyítékok állnak rendelkezésünkre a Barátcserje teherbeesést elősegítő képességeiről.

A terméketlenség egy másik oka lehet a progeszteron hiánya, mely az egyik legfontosabb női hormon, hiszen többek között elengedhetetlen a megfelelő menstruációs ciklushoz, illetve a terhesség kialakulásához és megtartásához.

A progeszteronhiányos állapot számos női gond okozója lehet, így például felléphetnek premenstruációs tünetek, szédülés, mellfeszülés, ödémásodás, csökkenő szexuális vágy vagy depresszió is.

A Barátcserje képes serkenteni és szabályozni a progeszteron termelődését, amivel nem csupán a termékenységhez járul hozzá, hanem orvosolhatja a többi progeszteronhiányból fakadó problémát, betegséget is.

Premenstruációs szindróma enyhítése

A Barátcserje ezen kívül kitűnő hatékonysággal léphet fel a nők többségét sújtó premenstruációs szindróma kellemetlen testi és lelki tünetei ellen. Ezek mennyisége roppant nagy, mivel már jócskán 100 feletti azoknak a tüneteknek a száma, amelyeket az orvosok összefüggésbe hoznak a menstruációt megelőző időszakkal.

A leggyakoribb panaszok közé tartozik a fejfájás, migrén, ingerlékenység, mellkasi fájdalom, türelmetlenség, hasfájás, görcsök, rossz közérzet, akne, hangulatingadozások, koncentrálási nehézségek.

Azonban a nők mintegy 20-40 %-nál komoly fájdalmakkal és panaszokkal jár együtt a PMS, ami már jelentősen ronthatja az életminőséget is. Ebben az esetben okvetlenül tenni kell a tünetek ellen, amiben egyrészt segítenek életmódbeli változtatások (több mozgás, kevesebb cukor fogyasztása, stressz csökkentése stb.), másrészt pedig a megfelelő táplálékkiegészítők választása.

Az egyik leghatékonyabb étrend-kiegészítő a Barátcserje, mely igen eredményesen enyhítheti az olyan kellemetlenségeket, mint a mell feszülése és érzékenysége, székrekedés, ödéma, idegesség, lehangoltság, depresszió, ingerlékenység vagy a fejfájás.

Barátcserje változókorban

A Barátcserje legfőbb jótékony hatásait a női változókor idején fejtheti ki, ugyanis rendkívül hatékonyan képes ebben az időszakban is fenntartani a hormonális egyensúlyt, ami egyébként a menopauza jelentkezésekor teljesen felborul.

A Barátcserje egyedülálló módon tudja serkenteni az agyalapi mirigy follikulus stimuláló hormon (FSH) és a luteinizáló hormon (LH) termelését, ami által kedvezően befolyásolja a sárgatest, vagyis a progeszteron hormon képződését. Ennek köszönhetően pedig nagymértékben képes csökkenteni a változókort kísérő kellemetlen és akár egészséget károsító tüneteit is.

Ilyen módon a Barátcserje fogyasztásával csökkenthetők, vagy akár meg is szüntethetőek az olyan panaszok, mint a hőhullámok, a hangulatingadozások, a fokozott izzadás, az instabil lelkiállapot vagy a szorongás és depresszió. Ráadásul a Barátcserje a progeszteron szintjének növelése által képes kitolni a változókor kezdetének időpontját, tehát a korai menopauza jelentkezésekor is segítségünkre lehet.

A változókorban az egyik leggyakoribb panasz a nyomott hangulat, a szorongás és a hirtelen hangzatingadozások. E tüneteket a Barátcserje természetes antidepresszáns hatásai által képes orvosolni, mely jelentősen javíthatja a menopauzán áteső hölgyek életminőségét. Ráadásul mindemellett a Barátcserje hatékonyan csökkentheti a vérnyomást is, amivel az egészség megőrzését támogatja jelentős mértékben.

Külön kiemelendő, hogy a Barátcserje bármilyen mesterséges hormon alkalmazása nélkül éri el mindezeket az eredményeket, s ennek megfelelően nem okozhat kellemetlen, vagy akár egészségkárosító mellékhatásokat sem.