Rendelés telefonon

KERESSEN MINKET TELEFONON

06 70 / 7733 059

A fekete áfonya összetevői és alkalmazási célok

A fekete áfonya kiváló hatással van az erekre, a szemre és a szívre. Próbálja ki az erdélyi hegyekben termő fekete áfonya levünket!

A fekete áfonya-bokor (Vaccinium myrtillus) Észak-Európa és Észak-Amerika erdős és mocsaras vidékein őshonos.

Alacsony kalóriájú bogyós termését ősidők óta fogyasztja az emberiség. A nyugati étrendben például az eper mellett igazán közkedvelt bogyós gyümölcs, Amerikában különösen népszerű!

A sötét árnyalatú bogyók az orvostudomány célkeresztjébe először nagyjából a XVI. század környékén kerülhettek.

Hagyományosan húgyúti fertőzésekre, a látás és az egészség általános javítására alkalmazták.

Nagyon hamar megfigyelték azt is, hogy a szem jobb alkalmazkodását a sötéthez vagy a fényhez segítheti a bogyók fogyasztása.Áfonyalé

Fekete áfonyát a szemnek!

A második világháború idején a légierő kötelékeiben szolgáló pilóták az éjszakai bevetések előtt gyakran fogyasztották fekete áfonyát, mivel azt tapasztalták, hogy a bogyós gyümölcstől javul a látásuk, pontosabban az éjszakai tájékozódási képességük.

Ezen megfigyelés adta a fekete áfonya és a látásjavulás témakörét övező kutatások alapját!

A témában elvégzett tudományos munkálkodások alátámasztották, hogy a fekete áfonya valóban jótékony a szem egészsége szempontjából! Fogyasztása segíthet:

 • Az éleslátás és az éjszakai tájékozódási képesség javításában,
 • az erős fényviszonyokhoz való jobb alkalmazkodásban,
 • avagy a cukorbetegséggel együtt gyakran jelentkező ideghártya bántalmak okozta panaszok enyhítésében.

Igazolták már hatékonyságát szürkehályog és sárgafolt (vagy makula)-degeneráció esetén is. Előbbi a szemlencse elhomályosulását, utóbbi az éleslátás romlását (az ideghártya középső részén) eredményező betegség.

Az antioxidánsok királya!

A gyakran fogyasztott gyümölcsök és zöldségek közül a fekete áfonya antioxidáns kapacitása az egyik legkiemelkedőbb!

Fő hatóanyaga a bogyók kékeslila színét is adó pigment, az antocián, mely vegyület a flavonoidok osztályába sorolható.

Minél sötétebb árnyalatú a bogyó, annál magasabb lehet az antociánok koncentrációja, melyek alapvetően a gyümölcs számára védelmet nyújtanak a környezeti hatásokkal szemben!

Az antociánok kiváló antioxidáns hírében állnak, segíthetik a szervezet regenerálódását a szabad gyökök és az oxidatív károsodások rongálása esetén.

Az antioxidánsok köztudottan szabályozzák a kártékony gyökök mennyiségét, ezáltal is támogatva a szervezet jobb egészségét, a szív- és érrendszer védelmét.

A fekete áfonya fogyasztásával növelhető a vérerek és kapillárisok antioxidáns védelme, ezáltal elősegítve a jobb vérellátást. Úgy tartják, hogy a fekete áfonya a jobb vérkeringést természetes módon támogathatja.

A The Journal of Clinical Nutrition szaklapban is megfogalmazták már, hogy azok akik napi 15 dkg áfonyát fogyasztanak, azok vérében az antioxidánsok szintje megemelkedik, magasabb fokú védelmet biztosítva a sejtek szerkezetét és a DNS-t is károsítani képes szabad gyökökkel szemben.

Nem csak beteg, de egészséges emberek esetében is érvényesek a fenti megállapítások!

Egy adag áfonya antioxidáns hatóereje egyébként ötszöröse hasonló mennyiségű sárgarépának, brokkolinak vagy almának!

  Egyéb jótékony hatásai:

 • Gyakran javasolják hagyományos terápiaként hasmenés okozta emésztési zavarok csillapítására. Észak-Amerika indiánja a fekete áfonya levelét és bogyóját összefőzték, majd a főzetet hasmenés ellen fogyasztották.
 • Felvetődött, hogy a fekete áfonya hatására erősödhet a kollagén fehérje, mely a kötőszövetek egyik legfontosabb alkotóeleme.
 • A fekete áfonya glikémiás indexe az alacsony kategóriába sorolható, mely azt jelzi, hogy nem járul hozzá a vércukorszint hirtelen és tartós megemeléséhez, ezért (mértéket tartva) cukorbetegek is fogyaszthatják.
 • Memóriajavító hatásai is ismert. Ezt többek között a Cincinatti Egyetem orvos-kutatói is állítják, akik a memória és az áfonyafogyasztás kapcsolatát vizsgálták.
 • Mivel keringésjavító hatása ismert, feltételezhető, hogy az agy jobb vérellátását is támogathatja, nem is beszélve az idegsejtek számára nyújtandó antioxidáns védelemről!.
 • Jól dokumentált kutatások eredményei támasztják alá, hogy az áfonya antioxidánsai megóvják az LDL-koleszterint az oxidációtól, mely az erek elzáródását eredményezheti. Igazolták már azt is, hogy a fekete áfonya rendszeres fogyasztása segíthet a megfelelő határok között tartani a vérnyomás és a koleszterin értékeit.

Az antociánok mellet egyéb antioxidáns vegyületek, és értékes összetevői ismertek

  Tartalmaz:

 • antioxidáns és összehúzó tulajdonságú tanninokat (cseranyagok),
 • polifenol vegyületeket,
 • fenolos származékokat,
 • antioxidáns hatású enzimszármazékokat,
 • B1- , B5- , C- és D-vitamint,
 • ásványi anyagokat és nyomelemeket, mint a vas, kálium, cink, mangán.

Pektinben gazdag rostjai kimondottan jótékony hatásúak hasmenés ellen!

A nyers bogyók garantálják a legjobb ízt, és legmagasabb tápértéket! Étkezéstől függetlenül, napi rendszerességgel fogyasztható az előírt adagolásnak megfelelően!

Amennyiben áfonyát vásárolunk, érdemes tudni, hogy a Bio gazdálkodásokban termesztett áfonyának magasabb lehet az antioxidáns hatékonysága!

Étkezéstől függetlenül, napi rendszerességgel fogyasztható az előírt adagolásnak megfelelően!